Chaos troef na blunder in Eneco Tour

KRIBBET en geldropse_polleke hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De organisatie van de Eneco Tour, de wielerronde door Nederland en België, heeft vandaag in de vierde etappe van Landgraaf naar Verviers geblunderd door het peloton in België een verkeerde afslag te laten nemen. Daardoor konden drie koplopers hun voorsprong vergroten van 6 naar 14 minuten.

De organisatie maande daarop de drie koplopers tijdelijk te stoppen, totdat het tijdsverschil weer 6 minuten zou bedragen. Die lieten zich echter niet tegenhouden en zetten de koers voort. Daarop werd de politie ingeschakeld om de drie tot stoppen te dwingen.

Bart Dockx, een Belg uit de kopgroep van drie, gooide zijn fiets op de grond en ging erbij zitten. ''Belachelijk, we rijden onze nek eraf en dan gebeurt er dit. Dit is gewoon belachelijk'', zei hij tegen een tv-verslaggever. Toen de drie weifelend weer gingen fietsen greep de politie opnieuw in. Later bleek dat ploegleider Tristan Hoffman van CSC een andere renner uit de kopgroep, Christian Vandevelde, opdracht had gegeven om door te rijden.

Uiteindelijk kwam het peloton bij de drie aan, waarna het trio weer mocht vertrekken. Het peloton werd toen tegengehouden en na ongeveer 4 minuten losgelaten. Ze kregen een 'bonuskorting' omdat ze door de omweg een extra heuvel hadden moeten nemen. Op 20 kilometer voor de meet werden de drie koplopers 'in het echt' ingelopen door het peloton. Uiteindelijk wist de Italiaan Alessandro Ballan de eindspurt te winnen.