Tienduizenden gevangenen vrij in Rwanda

In Rwanda zullen vanaf morgen 36.000 gevangenen worden vrijgelaten. Het kabinet in het Afrikaanse land heeft hier het groene licht wordt gegeven. Het gaat onder meer om duizenden mensen (Hutu's) die hebben bekend in 1994 deel hebben genomen aan de genocide op meer dan een half miljoen Tutsi's en gematigde Hutu's, maar hier geen leidende rol in gespeeld hebben. Deze vrijlating wordt gedaan om de overvolle gevangenissen te ontlasten.

Verder zullen mensen die minderjarig waren toen zij hun misdaad begingen, mensen van ouder dan zeventig en zieke mensen worden vrijgelaten, zo meldde de minister van informatie Laurent Nkusi vandaag. Ook gevangenen die nog niet zijn veroordeeld, maar al wel de maximumstrafperiode hebben vastgezeten die staat op het misdrijf waarvoor zij zijn aangeklaagd, zullen vrijkomen. Hun vrijlating is echter voorwaardelijk; als de straf toch hoger uitvalt, kunnen zij weer terug worden gestuurd naar de gevangenis.

De zestien gevangenissen in Rwanda puilen werkelijk uit. Ze zijn gebouwd op 30.000 gedetineerden, maar op dit moment zitten zo'n 83.000 mensen vast. Het is de derde keer sinds 2003 dat er op grote schaal gevangenen worden vrijgelaten. In 2003 werden 25.000 mensen vrijgelaten die misdaden in het kader van de genocide hadden bekend, 5.500 van hen werden later wederom opgepakt; er waren nieuwe bewijzen voor misdagen die zij niet hadden bekend.