Donner: wet tegen terreurverheerlijking

jmakkink en Chris.nl hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsMinister van Justitie Piet Hein Donner heeft plannen om het verheerlijken, bagatelliseren, goedpraten of ontkennen van genocide, terreur of oorlogsmisdrijven te straffen. Hij stelt een maximumstraf van een jaar voor. Daarnaast wil Donner rechters de mogelijkheid geven om mensen uit hun ambt te kunnen zetten als zij van hun positie misbruik maken door het opruien of haatzaaien, zoals het recruteren voor de jihad. Deze ontzetting zal niet alleen gelden voor recidivisten, maar ook zogenoemde first offenders.

Donner stelt dat "grievende uitlatingen de verhoudingen tussen bevolkingsgroepen op scherp kunnen zetten en de radicalisering bevorderen". De CDA-minister zegt in een reactie het volgende hierover: "De schok van een zeer ernstig misdrijf is zo groot dat verheerlijking, vergoelijking, bagatellisering of ontkenning daarvan burgers diep kan kwetsen en tot grote onrust in de samenleving kan leiden. Daarom zijn dergelijke uitlatingen afkeurenswaardig en strafwaardig als ze de openbare orde ernstig verstoren of kunnen verstoren".

De bewindsman vindt dat de overheid de taak heeft het publieke debat, waarbij volgens hem de vrijheid van godsdienst en meningsuiting voorop staat, binnen aanvaardbare grenzen te houden. "Strafwetgeving is nodig als laatste schakel in de aanpak van mensen die misbruik maken van hun grondwettelijke vrijheden ten koste van anderen", aldus minister Donner.