Celstraf en tbs voor Alkmaarse seriesteker

De enige meerderjarige hoofdverdachte van de serie steekpartijen die Alkmaar begin dit jaar teisterden, is vandaag door de Alkmaarse rechtbank veroordeeld tot 7,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging. De 19-jarige S. van T. werd schuldig bevonden aan vier pogingen tot moord, drie pogingen tot doodslag, een bedreiging met mishandeling en afpersing met geweld. De uitspraak is nagenoeg gelijk aan de strafeis (8 jaar en tbs) van twee weken geleden.

Van T. was als enige betrokken bij alle voorvallen die zich voornamelijk voordeden in en rond het Alkmaarse Victoriepark. Daarbij werden volkomen willekeurige voorbijgangers zonder enige aanleiding in de rug of buik gestoken en geslagen met onder meer honkbalknuppels. Eén slachtoffer overleefde de aanslag op zijn leven maar op het nippertje. Van T. was ook degene die bepaalde of, wie en wanneer een voorbijganger werd gepakt. Uit verhoren met de verdachten bleek zelfs dat ze een keer een slachtoffer totaal inelkaar sloegen als verjaardagscadeau voor een van de minderjarige verdachten. Dan kon die dat ook een keer meemaken hoe het was om iemand af te tuigen.

Volgens deskundigen is de kans op herhaling bij Van T. groot, omdat de jonge Alkmaarder lijdt aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis met sadistische trekken. Hij heeft drang tot het verwonden van mensen. Daarom kreeg hij ook tot tbs met dwangverpleging. Wanneer hij niet 'gek' was geweest had justitie 14 jaar geëist, liet het OM eerder weten.

De afgelopen weken zijn vier minderjarige verdachten veroordeeld tot straffen uiteenlopend van 4 maanden voorwaardelijke jeugddetentie en een taakstraf van 130 uur tot 14 maanden jeugddetentie en jeugd-tbs. Twee minderjarigen moeten nog voorkomen.