James Doohan 'beamt' niemand meer up

Met dank aan Dddagonet en Sorcerer8472 voor de submit:

ShowbizzActeur James Doohan, die het karakter van Montgomery Scott speelde in Star Trek, is op 85-jarige leeftijd aan gevolgen van een longontsteking en Alzheimer overleden. Zijn 48-jarige vrouw Wende, met wie hij sinds 1975 getrouwd was, was aan zijn zijde toen hij stierf. Doohan werd vooral bekend omdat hij altijd moest reageren op de zin "Beam me up, Scotty."

Al voor zijn rol in Star Trek was James Doohan een bekende acteur. In 1966 solliciteerde hij naar de rol van Scotty. Hij nam deze rol op zich tot 1969, toen de serie eindigde. De in Canada geboren acteur was een meester in het spreken van diverse dialecten. Deze kunst ontwikkelde hij tijdens zijn periode op de radio. Naar de vraag welk accent zijn karakter moest hebben zei James: "Ik geloofde dat Scotts stem vooral gezaghebbend moest zijn."

Zijn karakter bestuurde samen met Kapitein James T. Kirk, gespeeld door William Shatner en Mr. Spock (Leonard Nimoy) het ruimteschip: de Enterprise. Zij waren drie jaar de belangrijkste personen in de serie totdat de NBC het programma van de tv afhaalde door slechte kijkcijfers. In 1979 kwam het team weer bij elkaar toen zij het witte doek opgingen. Doohan was vooral bang dat mensen hem ook in echt gingen zien als Scotty en daarover klaagde hij tegen zijn tandarts. Deze reageerde als volgt: "Jimmy, je zult altijd Scotty blijven, ook na je dood. Als ik jou was zou ik er maar gewoon in meegaan." Doohan nam het advies ter harte en leefde sindsdien 'geweldig'. Hij bleef conventies van Star Trek liefhebbers bezoeken tot zijn tachtigste, toen hij ziek werd. Wel werd hij op die leeftijd nog vader van een dochtertje, Sarah.

Scotty
Doohan in zijn rol van Scotty