Britse moslims geadviseerd thuis te blijven

De Islamic Human Rights Commission (IHRC) heeft Britse moslims opgeroepen om thuis te blijven, althans om niet onnodig de straat op te gaan. De IHRC, een grote Britse moslimorganisatie, zegt ''zeer bezorgd'' te zijn over aanvallen op moslims als vergelding voor de aanslagen van vanochtend in Londen. Die aanslagen zijn vermoedelijk het werk van een aan al-Qaeda gelieerde organisatie.

De oprichter van de IHRC, Massoud Shadjerah, zei moslims ''te adviseren om nu niet te reizen en niet naar buiten te gaan als dat niet noodzakelijk is. We zijn vooral bezorgd over islamitische vrouwen die zich in dit klimaat alleen op straat begeven.'' Verder zei Shadjerah de aanslagen af te keuren.

Een grote moskee in Birmingham liet weten de oproep van de IHRC ''een beetje overdreven'' te vinden. Wel riep de moskee de Britse overheid op om de antiterreurwetgeving ook na deze aanslagen ''met beleid toe te passen''. Een woordvoerder van de moskee zei dat na de aanslagen van 11 september 2001 in de VS in Groot-BrittanniŰ veel onschuldige moslims de dupe zijn geworden van de antiterreurwetten. ''Dat heeft bij veel moslims kwaad bloed gezet''.