Wiettelers behouden vaak hun uitkering

Ikook en 314 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Veel wiettelers met een uitkering kunnen die gewoon houden, ook al zijn ze opgepakt door de politie. De meeste politiekorpsen geven de gegevens van de telers namelijk niet door aan de Belastingdienst en aan het uitkeringsinstituut UWV. Dat blijkt uit een rondgang van het Algemeen Dagblad langs de 25 politiekorpsen in Nederland.

De korpsen van Amsterdam-Amstelland, Limburg-Zuid, Rotterdam-Rijnmond, Utrecht en Zeeuws-Vlaanderen geven wel alle gegevens door aan de Belastingdienst, het UWV en de gemeente. Het korps van Kennermerland laat aangifte bij de Belastingdienst achterwege, en de overige negentien korpsen geven helemaal niets door.

Voor het doorgeven van persoonsgegevens van gesnapte wiettelers moeten eerst afspraken gemaakt worden tussen de burgemeester, de politie en justitie uit de regio. Daar zijn van het ministerie van Justitie uit modellen voor beschikbaar, maar een dergelijke samenwerking is niet landelijk verplicht. Veel korpsen kijken dan ook niet verder dan de strafrechtelijke vervolging. "En dat is zonde, want op bestuurlijk niveau kunnen veel mensen ook al op een andere manier worden aangepakt", aldus een woordvoerder van het ministerie.