Chimpansee- en urinekunst onder de hamer

80 km/u bord Het Britse veilinghuis Bonham's brengt vier merkwaardige kunstwerken onder de hamer; drie 'abstracte' schilderijen van de hand van een chimpansee uit de jaren 50, en ťťn van Andy Warhols zogenaamde 'piss paintings' uit de jaren 70.

De schilderijen van de chimpansee komen voort uit een poging van ethnoloog Desmond Morris (auteur van 'The Naked Ape') om naar eigen zeggen vat te krijgen op de kunstzinnige mogelijkheden die een chimpansee heeft, om daarmee de menselijke hang naar artistieke creativiteit beter te kunnen begrijpen. Hij liet de aap Congo zo'n 400 tekeningen en schilderijen maken die in de kunstwereld veelal met scepsis en minachting werden ontvangen. Picasso schijnt echter ťťn van de drie exemplaren die geveild worden in zijn bezit te hebben gehad. Ze moeten elk zo'n 1200 euro opbrengen.

Volgens Bonham's chef moderne en hedendaagse kunst Howard Rutkowski is dit de eerste keer dat een veilinghuis chimpanseekunst veilt. "Ik weet zeker dat andere veilinghuizen van mening zijn dat dit volslagen krankzinnig is", aldus Rutkowski.

Het vierde werk, het 'pis-schilderij', werd door Warhol gemaakt door koperverf op een doek aan te brengen, dat op de grond te leggen; en vervolgens vrienden en collega's uit te nodigen er op te urineren. De waarde wordt door Bonham's op tussen de 53.000 en 68.000 euro geschat.


Een chimpansee-schilderij en een 'piss painting'

Update 19:30: De drie 'apeschilderijen' zijn samen voor 18.000 euro aan een Amerikaanse liefhebber van moderne kunst verkocht, 5 maal zoveel als het veilinghuis inschatte.