Ontsnapte TBS'er vast voor moord

De voortvluchtige TBS'er Wilhelm Schippers, die afgelopen week op Utrecht Centraal aan zijn begeleiders wist te ontsnappen, is in de nacht van dinsdag op woensdag gearresteerd. De TBS'er wordt ervan verdacht vlak daarvoor een bejaarde man te hebben vermoord in een bootje dat lag in het Noordhollands Kanaal bij Landsmeer. Inmiddels is dit bevestigd door politiebronnen.

Schippers verbleef in de TBS-kliniek Veldzicht in het Overijsselse Balkbrug wegens het plegen van een zedendelict in 1990. Na een familiebezoek in Eindhoven verloren zijn begeleiders hem op het treinstation uit het oog waarna hij zich niet meer meldde. De politie sloeg hierop groot alarm. Temeer daar de kans op herhaling groot zou zijn, zeker wanneer de man alcohol gebruikt.

Justitie wil nog niets over de identiteit van het slachtoffer kwijt, ondanks het feit dat deze wel bekend is. Hoe hij is vermoord, en wat het motief is van de verdachte, is onbekend.

Update 18:03
Volgens de Amsterdamse hoofdofficier van justitie De Wit is de bejaarde man met een klap op zijn hoofd om het leven gebracht. Schippers werd dinsdagavond rond half elf aangehouden in de tuin achter de woning van het slachtoffer in de Amsterdamse Jordaan. Bij zijn aanhouding had hij een doorgeladen pistool bij zich.

LPF-Kamerlid Joost Eerdmans vindt dat verantwoordelijk minister van Justitie Piet Hein Donner moet aftreden. Maar Donner zou al hebben laten doorschemeren daar niet aan te denken. Eerdmans collega's Frans Weekers van de VVD, Haersma Buma van het CDA en Boris Dittrich van D66 wilden nog geen definitief oordeel over Donner geven. Zij willen wachten op de uitkomst van het spoeddebat over de kwestie, dat morgenmiddag plaatsheeft. Ook wachten ze de brief af die de minister nog naar de Tweede Kamer zal sturen.

PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen liet weten dat Donner zich verschuilt achter de rechter in zijn uitleg over de zaak van de ontsnapte tbs'er. Uiteindelijk bepaalt de rechter namelijk of een tbs'er al dan niet in aanmerking komt voor verlof. Volgens Wolfsen is het onbegrijpelijk dat de overheid iemand laat reizen die zo gevaarlijk en ongeneeslijk ziek is.


De foto die justitie verspreidde om Schippers te kunnen traceren