Doden bij aardbeving van 7,9 in Chili

Icoon Buitenlands nieuws In het noorden van Chili zijn zeker acht mensen om het leven gekomen bij een zeer zware aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. Dat heeft de Chileense minister van Buitenlandse Zaken dinsdag laten weten. Het dodental zal mogelijk nog verder oplopen, aangezien er nog maar weinig bekend is over de situatie in het dunbevolkte noorden van het land.

Het epicentrum van de beving lag diep onder het gebergte de Andes, op zo'n 1800 kilometer ten noorden van de hoofdstad Santiago. Tot nu toe lijken de steden Iquique, Arica en Antofagasta, havenplaatsen aan de grenzen met Peru en Bolivia, het zwaarst getroffen te zijn. Iquique lag slechts 115 kilometer noordelijk van het epicentrum.

Direct na de beving, om 18.44 uur plaatselijke tijd, brak er paniek uit onder de bevolking in Iquique. Mensen waren bang voor tsunami's, maar het leger wist uiteindelijk de gemoederen op vreedzame wijze te bedaren door uit te leggen dat het epicentrum onder de Andes lag, en niet in de zee.

In 1960 vond in Chili verreweg de zwaarste aardbeving plaats die ooit is gemeten, met een kracht van 9,5 op de schaal van Richter. Niet alleen vielen er slachtoffers door de aardbeving zelf, maar vooral de 10 meter hoge tsunami die er op volgde zorgde voor veel schade in het Zuid-Amerikaanse land. Hele dorpen werden weggevaagd, waarbij duizenden mensen om het leven kwamen.