Nieuwe tramlijn in IJburg geopend

Icoon Binnenlands nieuws Amsterdam heeft er een nieuwe tramlijn bij. Lijn 26 zal vanaf maandag gaan rijden tussen IJburg en het Centraal Station. Vandaag verrichte minister Peijs van Verkeer en Waterstaat de officiële opening. De tramlijn is bijzonder, omdat het de enige tram in Nederland is waarin reizigers een fiets mogen meenemen.

Volgens wethouder Van der Horst werd het hoog tijd dat de tramlijn werd opgeleverd. "De bewoners op IJburg hebben er even op moeten wachten, maar ze hebben nu een snelle, goede en frequente verbinding met Amsterdam CS".

De financiering van de lijn was al in 1996 rond, toen werd afgesproken de lijn te openen als er 3500 woningen in het gebied stonden. Omdat de nieuwe woningen echter heel traag werden opgeleverd, is de komst van de IJtram uiteindelijk vervroegd.

De bewoners van de ongeveer 1000 woningen in IJburg zijn overigens, net als de Fietsersbond, nog niet tevreden met de ruimte die is ingericht voor de fietsen. Nu zijn er namelijk maar twee plaatsen per tram, wat veel te weinig zou zijn. De gemeenteraad is het hier mee eens, en heeft het college van burgemeester en wethouders al eerder gevraagd de hele achterkant van de tram te reserveren voor fietsers. In Amsterdam kon overigens al langer een fiets meegenomen worden in alle metro's en in de sneltram.

De dienstregeling van de IJtram begint overigens al met een hapering. Aanstaande maandag, de eerste dag dat de trams zullen rijden, staat er namelijk meteen een staking van het GVB op het programma. Tussen 5.30 en 8.30 uur zullen er in heel Amsterdam geen trams, metro's en bussen van het GVB rijden en zullen er bovendien geen veerponten varen.