Britse rechter verbiedt jongen dragen pet

Icoon opmerkelijk nieuwsEen Britse rechter heeft afgelopen donderdag een zestienjarige jongen een opmerkelijk verbod opgelegd. De jongen mag namelijk de komende vijf jaar geen capuchon of pet dragen. Ook mag hij geen vuurwerk, een bijl of een kettingzaag in zijn bezit hebben. De rechter heeft dit verbod opgelegd nadat hij schuldig is bevonden aan het jarenlang terroriseren van een wijk in Manchester.

De veroordeling is het gevolg van de invoering van de zogenoemde 'Asociale Gedragswet', nu twee jaar geleden. Hiermee wilde de Britse regering probleemjongeren makkelijker kunnen aanpakken. Het is de eerste keer dat iemand in Groot-Brittannië door deze wet is veroordeeld.

Mocht de zestienjarige jongen zich niet houden aan de verboden, dan kan hij een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar krijgen. Hij kreeg deze verboden opgelegd omdat hij samen met een aantal andere jongeren jarenlang de wijk angst aanjoeg. Zo hebben ze vuurwerk naar fietsers gegooid, bewakingscamera's omgezaagd met een kettingzaag en hebben ze iemand bedreigd met een bijl.