'Minder Europese invloed voor Nederland bij stem tegen'

Beuzebelder had ons via de nieuws-submit te melden:

Als Nederland op 1 juni tegen de Europese Grondwet zal stemmen, zal Nederland weken- en wellicht maandenlang minder gezag hebben bij belangrijke beslissingen over de Europese Unie. Dat zei voorzitter Barroso van de Europese Commissie donderdag in een interview met het televisieprogramma Netwerk.

In het vraaggesprek herhaalde hij dat de opiniepeilingen in Nederland en Frankrijk hem zorgen baren. In beide landen zijn de nee-stemmers in de meerderheid. Barroso meent dat beide landen als grondleggers van de Europese Unie een extra verantwoordelijkheid hebben om de Europese grondwet mogelijk te maken.

Het verwerpen van de constitutie zal volgens hem leiden tot economische schade omdat het onzekerheid veroorzaakt bij investeerders van buiten Europa.

Frankrijk
In Frankrijk wordt het drie dagen voor het referendum ook spannend nu uit de laatste peilingen blijkt dat 55 procent van de Fransen tegen de grondwet is. Reden voor president Chirac om op TV een dramatische oproep aan het volk te doen om vooral voor te gaan stemmen.

In de oproep aan de Fransen liet Chirac weten dat het gaat om de toekomst van de fransman en zijn kinderen. Verder riep hij de Fransen op hun stem vooral niet te gebruiken als stem tegen zijn regering.

Chirac is van mening dat door de Europese grondwet de EU politiek zal worden versterkt en dat is volgens hem nodig om de sociale zekerheid, de eigen normen en de concurrentiepositie te beschermen.

_
Zie voor meer info: U komt toch ook? en Grondwet Europa
Verder loopt er op dit moment op de frontpage een peiling over het referendum.