'Saudi-ArabiŽ versnippert bijbels'

Icoon Buitenlands nieuws In het strenge islamitische Saudi-ArabiŽ worden routinematig bijbels in beslag genomen van mensen die het land willen bezoeken. In een aantal gevallen zouden bijbels zelfs door de papierversnipperaar zijn gehaald. Dat stelt de Amerikaanse nieuwsdienst Crosswalk.

Crosswalk is van mening dat dergelijke berichten te weinig in de westerse media onder de aandacht komen. Dit in tegenstelling tot de discussie rondom Newsweek, die schreef over het ontheiligen van de koran door Amerikaanse soldaten.

"Moslims hebben meer respect voor de koran dan christenen voor de Bijbel", aldus de Sri Lankaanse predikant Danny Nalliah tegen Crosswalk. Hij was in de jaren negentig betrokken bij het runnen van de ondergrondse kerk in Saudi-ArabiŽ. "Het is bekend dat als de douane op het vliegveld bij iemand een bijbel aantreft, deze in beslag wordt afgenomen en in de papierversnipperaar gedaan", zo vertelt hij. "Wie meerdere bijbels bij zich heeft, wordt in bewaring gesteld. Smokkelaars van grote aantallen krijgen zeventig zweepslagen of worden geŽxecuteerd."

Eerder stelde de Commissie voor Internationale Godsdienstvrijheid van de Verenigde Staten al vast in 2003 dat "douaneambtenaren regelmatig bijbels en godsdienstig materiaal in beslag nemen als christelijke werknemers na een bezoek aan hun thuisland of vakantie op het vliegveld aankomen."