Bush wil nieuwe stamcelwet vetoŽn

Icoon Buitenlands nieuwsEen nieuwe wet die de mogelijkheden tot embryonaal stamcelonderzoek verruimt dreigt door president George Bush te worden geblokkeerd met een veto. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nam het voorstel dinsdag aan met een meerderheid van 238 tegen 194 stemmen. Om een veto van Bush te omzeilen was echter een tweederde meerderheid noodzakelijk.

Bush en zijn medestanders stellen embryonaal stamcelonderzoek, dat is bedoeld voor de ontwikkeling van geneeswijzen voor ziekten als Parkinson en Alzheimer, gelijk aan abortus. De gebruikte cellen worden gehaald uit embryo's die over blijven bij behandelingen om de vruchtbaarheid te verbeteren. De cellen worden vernietigd, en dat stuit veel christenen tegen de borst. Voorstanders betogen echter dat de meeste gebruikte embryo's sowieso al vernietigd zouden worden. Bush stelde dinsdag voor de stemming dat de wet 'de vernietiging van zich ontwikkelend menselijk leven' verder bevordert.

Een alternatief voorstel van de Republikeinen werd wel met grote meerderheid aangenomen. Met 430 stemmen tegen ťťn werd besloten dat er geld beschikbaar komt voor onderzoek met stamcellen van volwassenen en navelstrengen.