Deurnese leerlingen maken verkeerde examen

Icoon Examen nieuws DrieŽndertig vmbo-eindexamenkandidaten van het Alfrinkcollege in Deurne hebben maandag het verkeerde schriftelijke examen gemaakt. Bij het aanvragen van de examenopgaven heeft de school een fout gemaakt. Rector Ad Cosijn van de Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne, waaronder het Alfrinkcollege valt, verklaarde dat "bij het bestellen hiervan iedereen er overheen gekeken heeft, dat er twee programma's zijn die erg op elkaar leken".

Jill Janssen uit Liessel, ťťn van de leerlingen die het examen had gemaakt, trok maandagavond bij de schoolleiding aan de bel, nadat ze via internet erachter was gekomen dat ze het verkeerde examen had gemaakt. Niet het examen 'handel en administratie', maar het examen 'administratie' bleek hun te zijn voorgelegd. Ze reageerde: "Op school had ik al een rotgevoel. Ik dacht dat ik het verknald had, dat ik niks wist. Ik was al wezen klagen, want het waren vragen die ik helemaal niet had hoeven leren. Toen ik thuis op internet keek zag ik eerst heel andere antwoorden. En toen ontdekte ik dat ook de vragen anders waren."

Direct na de ontdekking heeft ze meteen haar mentor gebeld, die er direct erachteraan is gegaan. De school heeft dinsdagmorgen de fout direct gemeld bij de onderwijsinspectie. Het reeds gemaakte examen is ongeldig verklaard en de leerlingen krijgen tijdens de herkansingen in de tweede helft van juni alsnog het juiste examen te maken. Verder wordt er een 'noodprocedure' in werking gezet voor de beoordeling van dit examen, waardoor alle leerlingen hun examenuitslag in elk geval gelijk met de andere scholieren kunnen ontvangen.

Meer over de examens lees je in het Examenforum en via examen.fok.nl!