'Grote verbazing buitenland bij NEE-stem NL'

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuws Een mogelijke NEE-stem van de Nederlandse bevolking bij het referendum over de EU-Grondwet zal in het buitenland tot grote verbazing leiden. Dat zegt onze premier Balkenende. Volgens hem wordt het tijd dat de Nederlanders kleur gaan bekennen.

Volgens de premier krijgen de negatieve sentimenten de vrije loop. Iets wat in zijn ogen niet gunstig is. Daarom roept hij het NEE-kamp op om duidelijk te maken wat ze eigenlijk wel willen. Balkenende vraagt zich af of tegenstanders als Geert Wilders en de Socialistische Partij willen dat Nederland uit Europa stapt of dat het kabinet opnieuw moet onderhandelen in Brussel? En als dat zo is, waarůver dan?

Berzorgdheid bij Barosso
In het verlengde van Balkende zegt voorzitter Barroso van de Europese Commissie 'zeer bezorgd' te zijn over de laatste opiniepeilingen over het Europees referendum in Nederland, waaruit blijkt dat een meerderheid tegen zal gaan stemmen. "Dit is een zeer zorgwekkende situatie, die we op de voet volgen", aldus Barroso zondagavond.

Hetzelfde zegt Barosso over Frankrijk. "Ook de ontwikkeling in Frankrijk baart ons zorgen." Ook daar blijkt uit peilingen dat een meerderheid van de Fransen NEE zal gaan stemmen.

'Referendum is slechts een advies'
Intussen draait de JA-campagne van diverse politici op volle toeren. De VVD zal bij een mogelijke NEE-stem van het Nederlandse volk wellicht de uitslag naast zich neerleggen. Dat zegt VVD-fractieleider Jozias van Aartsen. In Netwerk zei Van Aartsen het referendum als advies van de kiezer 'zeer, zeer serieus' te nemen. "Maar het is geen bindend referendum. Het is een advies."

De VVD wijkt hiermee af van alle andere politieke partijen. Zij zullen de uitslag van het referendum respecteren en als bindend zien. Van Aartsen wil de uitslag eerst met partijgenoten bespreken. "Dan zullen we zien hoe zwaar we de uitslag nemen. Als er een 'nee' uitkomt moeten we heel goed nadenken of we dat naast ons neer kunnen leggen."