Duurzame elektriciteit zorgt voor financiele tegenvaller

Het stimuleren van het gebruik van duurzame energie loopt voor het kabinet op een miljoenentegenvaller uit. De subsidieregeling, die de exploitatie en het gebruik van groene energie aantrekkelijk moet maken, zal over de periode 2003-2005 naar verwachting 174 miljoen euro meer opslokken dan beraamd.

De subsidie voor duurzame energie is ingesteld aan de hand van de regeling Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie (MEP). In deze regeling is opgenomen dat het aandeel van duurzame elektriciteit in het jaar 2010 tenminste negen procent moet zijn. In Europees verband zijn hier tevens afspraken over gemaakt. Nederland hoeft overigens niet te vrezen deze doelstelling niet te halen: het aandeel van duurzame energie is in de periode 2003-2005 al verdubbeld, van drie tot zes procent.

Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft als een reactie op deze tegenvaller aangekondigd het aansluittarief voor huishoudens met ingang van volgend jaar te verdubbelen. Nu betaalt een huishouden nog 52 euro voor haar aansluiting; volgend jaar moet dat - als het aan Brinkhorst ligt - 100 euro worden. Dit zou echter een koopkrachtverlies voor de Nederlandse bevolking inhouden; het kabinet bezint zich nog op ingrepen om dat verlies in te perken. Daarnaast wil Brinkhorst de subsidieregeling wat versoberen: volgens zijn plannen wordt er voortaan geen subsidie meer verstrekt voor de exploitatie van wind- en biomassa-energie. Hiermee wil hij voorkomen dat de tegenvaller structureel wordt.