Aantal verkeersdoden spectaculair gedaald

rayteon had ons via de nieuws-submit te melden:

In 2004 zijn er 881 verkeersdoden gevallen. Dat is ruim 19 procent minder dan in 2003, toen er nog 1088 levens verloren gingen in het verkeer. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Minister van Verkeer en Waterstaat Karla Peijs reageerde 'verschrikkelijk tevreden', maar waarschuwde dat deze cijfers nog geen garantie geven voor de toekomst. De daling is extra opmerkelijk, omdat in 2003 het aantal verkeersdoden na jaren van daling weer steeg. Het aantal ziekenhuisopnamen ging met 10 procent omlaag naar 9486.

Verkeersorganisatie 3VO noemde de cijfers 'revolutionair'. Een verkeersveilig Nederland is volgens deze organisatie beslist geen utopie. 3VO roept de minister op om haar doelstelling van maximaal 900 verkeersdoden in 2010 bij te stellen naar maximaal 750.

Een duidelijke verklaring voor de daling is er niet. Karla Peijs loont de prioriteit die wordt gegeven aan veiliger verkeer. De Bob-campagne, trajectcontroles en veiliger voertuigen zijn daar onderdeel van.