[update] Berlusconi kondigt ontslag aan

Berlusconi in betere tijdenDe Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft, zoals al werd verwacht, zijn aftreden bekend gemaakt in de Senaat. In een rede tot de Senaat zei de Italiaanse eerste minister dat hij zijn aftreden zal meedelen aan president Ciampi. Door zijn opstappen wil Berlusconi de weg vrijmaken voor de vorming van een nieuwe regeerploeg onder zijn leiding. Met deze ploeg wil hij doorgaan tot de verkiezingen in mei 2006.

Het opstappen van de 68-jarige Berlusconi volgt op een ernstige politieke crisis. Vice-premier Gianfranco Fini van de Nationale Alliantie (AN) dreigt uit de regering te stappen waardoor Berlusconi de meerderheid zou kwijtraken in de volksvertegenwoordiging. Media melden dat de ondernomen lijmpogingen niets hebben opgeleverd.

Met de Unie van Christen-Democraten (UDC) wist Berlusconi wel een akkoord te bereiken. Vrijdag stapte deze partij uit de coalitie nadat Berlusconi niets wilde weten van een drastische beleidswijziging naar aanleiding van de nederlaag van de coalitie in de regionale verkiezingen eerder deze maand.