Wapensmokkel via vliegbasis Gilze-Rijen

Op vliegbasis Gilze-Rijen zijn begin deze maand illegaal binnengesmokkelde wapens aangetroffen in een van de drie Apache-helikopters die zijn teruggekeerd van een missie in Afghanistan. In de helikopter werden twee Kalashnikov-vuurwapens gevonden. Alles wijst erop in de richting van defensiepersoneel.

Het onderzoek is inmiddels in volle gang. Er zijn tot dusverre geen aanhoudingen verricht. De militaire vakbond AFMP spreekt van een 'schokkende zaak'. "Als er inderdaad militair personeel bij betrokken is, dan zal dat, naast de strafrechtelijke gevolgen, zeker leiden tot ontslag", aldus voorzitter Wim van den Burg.

De wapens werden gevonden tijdens een 'een routinecontrole' van inkomend luchtverkeer in Nederland, aldus een woordvoerder van de douane. Een tweede controle vond plaats na het tweede transport van Apaches. Dat leverde niets op.

Volgens Van den Burg is deze wapensmokkel ernstig schadelijk voor het imago van defensie, dat toch al is beschadigd na de wapenroof op Gilze-Rijen in het weekend van negen op tien april. "Als bij de wapensmokkel eigen personeel is betrokken, dan kunnen we daar geen consideratie mee hebben."