'Burgers als lekenrechters'

draaier had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsBurgers zonder juridische scholing moeten als 'lekenrechters' kunnen meebeslissen met professionele rechters over de schuld van een verdachte en de op te leggen straf. De 'lekenrechtspraak' moet het vertrouwen van burgers in de rechtsspraak vergroten. Dit vind althans de VVD. Deze stelling werd breed gesteund tijdens het 'Flitscongres Criminaliteitsbestrijding'. Onder meer politici en vertegenwoordigers van politie en justitie steunden de stelling. Dat meldde voorlichter Jeff Wolters van de VVD zaterdag.

Aanleding voor het congres was het rapport 'Effectief en op maat' van de VVD-projectgroep Veiligheid en Criminaliteitsbestrijding. In dit rapport staan nog meer ideeën die veelal gebaseerd zijn op buitenlandse ervaringen, zoals niet alleen reactief politie-optreden, maar ook preventief. Voor probleemlocaties moeten tactieken ontwikkeld worden om het probleem aan te pakken.

Een dader moet meer als een persoon gezien worden om een op maat gemaakt regime te kunnen toepassen. Volgens de VVD verschillen de motieven, persoonlijkheden en perspectieven van delinquenten teveel voor een standaard daderprofiel. Er wordt benadrukt in het rapport dat het niet de bedoeling is dat een dader zijn 'zielige jeugd' kan aanwenden om straf te voorkomen.

Ter afsluiting van het congres werd het rapport aangeboden aan de VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen. De fractie kan hiermee een standpunt over criminaliteit en veiligheid bepalen. Wolters hoopt dat dit uiteindelijk tot effectieve voorstellen in de Tweede Kamer leidt.