London Mode stopt verkoop Lonsdale in Nederland

jeldrik, thalx, JahWe, the-undertaker en kikoooooo hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Lonsdale zal niet langer te koop zijn bij kledingketen London Mode in Nederland. Het bedrijf dat tien vestigingen heeft in Nederland is het beu dat het Engelse kledingmerk keer op keer in verband wordt gebracht met rechts-extremisten, de zogenaamde 'Lonsdalejongeren'.

Directeur Paul Comagne is niet te spreken over de Nederlandse politiek en media. ''Wij willen niet stoppen met de verkoop van Lonsdale want het is geen racistisch merk, maar Lonsdale wordt zo gestigmatiseerd dat we niets anders kunnen''.

Lonsdale wordt in Nederland geïmporteerd door BrandFusion Holland. De omzet van het bedrijf is de afgelopen tijd met tientallen procenten gedaald sinds het merk wordt geassocieerd met rechts-extremisme. Dat is ooit begonnen omdat wanneer je een lonsdale-shirt draagt en je je jas half open hebt, je de letters 'nsda' ziet, wat nazi-achtige jongeren 'leuk' vonden verwijzen naar de partij van Adolf Hitler: NSDAP. Ook stelden sommigen dat de letters Lonsdale zouden staan voor 'Laat Ons Nederlanders Samen De Allochtonen Langzaam Elimineren' danwel 'Laat Ons Nederlandse Skinheads De Allochtonen Langzaam Elimineren'.

Lonsdale is feitelijk een gerenommeerd sportmerk uit de jaren '60 dat werd gedragen door onder meer bokser Mohammed Ali. Het merk sponsort de voetbalclub Blackburn Rovers in de Engelse competitie. De link met extreem-rechts wordt enkel in Nederland en Duitsland gelegd. In Italië bijvoorbeeld wordt het merk gedragen door een breed publiek. Het merk bracht eerder om aan de stigmatisatie te ontkomen al een Lonsdale loves all colors shirt uit.