'Kermisexploitant bang voor Marokkanen'

Kermisexploitant Hans Eckelboom uit Rumpt heeft de mini-kermis die hij rondom Koninginnedag in Culemborg zou organiseren, afgezegd. Hij zegt bang te zijn voor een herhaling van vorig jaar, toen jonge Marokkanen de kermis belaagden waarop de burgemeester de mini-kermis onder politiebewaking liet afbreken.

Eckelboom: ''Het slappe beleid in Culemborg heeft me al genoeg gekost. Die relschoppers liepen met hakmessen rond en mijn leven is me lief. In Culemborg is het nog steeds niet pluis. Pas sloegen diezelfde gasten de ruiten van een lijkauto in om een telefoon te jatten. De doden doen niets terug.'' Volgens Eckelboom ontstond de rel vorig jaar nadat hij enkele jochies terecht had gewezen die de boel vernielden. Uit Marokkaanse kring kwamen daarna geluiden dat hij daarbij iets te hardhandig te werk was gegaan. Al snel stroomde het kermisterreintje vol met Marokkaanse jongeren die verhaal kwamen halen. Snel werden vervolgens politieagenten aangevoerd om de boel te sussen.

Joop Bartelds, van 'Culemborg & Oranje' dat de feestelijkheden rondom Koninginnedag organiseert, is niet te spreken over de afgelasting van Eckelboom. Met de gemeente is volgens hem op allerlei manieren geprobeerd de veiligheid op de komende kermis te vergroten. ''Met Eckelboom waren afspraken gemaakt over de inzet van stadswachten en agenten. Ook zou het terrein worden omheind. Dan zit je daar en dan krijg je de hele riedel van ongenoegen van Eckelboom weer over je heen. Maar het lijkt natuurlijk nergens dat hij zo laat pas afzegt nadat iedereen hem zo ter wille heeft proberen te zijn'', aldus een boze Bartelds.

-
Zie ook:
Kermis heeft buik vol van Marokkaanse reljeugd
Harde aanpak voor Marokkaanse probleemjeugd Culemborg