Braziliaanse agenten verdacht van vormen 'doodseskader'

JahWe en pven hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In Brazilië zijn elf politieagenten gearresteerd die ervan worden verdacht verantwoordelijk te zijn geweest voor een dertigtal moorden die de afgelopen week in de sloppenwijken van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro werden gepleegd. Vier van hen zijn, op basis van getuigenissen, inmiddels formeel aangeklaagd wegens moord. Een twaalfde verdachte is nog voortvluchtig, aldus de autoriteiten.

De moordpartij begon vorige week met het neerschieten van achttien mensen bij een bar in Nova Iguacu. Daarna vertrokken de moordenaars naar het aangrenzende Quemados, waar nog eens twaalf mensen werden omgebracht. Er heerst in Brazilië alom verbijstering over het ogenschijnlijk willekeurige karakter van de moorden. Na onderzoek bleek dat slechts twee van de slachtoffers een strafblad hadden. Ook waren er onder de dertig doden vijf tieners die werden neergeschoten terwijl ze in een bar videospelletjes speelden.

Het vermoeden bestaat dat de agenten handelden uit machtsvertoon, hiermee wraak nemend op de arrestatie van acht collega's, nadat deze waren gefilmd terwijl zij zich van twee lijken ontdeden. De Braziliaanse Minister van Justitie Marcio Thomaz Bastos heeft inmiddels enkele honderden federale agenten naar Rio de Janeiro gestuurd om assistentie te bieden bij het onderzoek.