Illegalen in Amsterdam vaak van westerse komaf

revizo had ons via de nieuws-submit te melden:

Ruim de helft van de tienduizend mensen die zonder geldige verblijfstitel in Amsterdam verblijven blijkt afkomstig te zijn uit westerse, geïndustrialiseerde landen als België, Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De afdeling O + S (Onderzoek en Statistiek) van de gemeente Amsterdam publiceerde deze cijfers na onderzoek.

"Het betreft veelal buitenlandse studenten of mensen met een tijdelijke werkvergunning die bij vertrek hebben verzuimd zich weer uit te schrijven en mensen die hun reguliere verblijfsvergunning nog niet hebben verlengd", aldus Jeroen Slot, O + S-woordvoerder. "Binnen de groep die gemakshalve als 'illegaal' wordt aangemerkt, blijkt dus nog heel wat differentiatie mogelijk. Het zijn heus niet allemaal criminele Joegoslaven. Dit gegeven komt nu voor het eerst aan het licht, omdat bij de statistische analyses nu ook de gegevens uit het GBA (gemeentelijke basis administratie) konden worden betrokken.

Naar schatting leven er zo'n zeventienduizend mensen illegaal in de politieregio Amsterdam-Amstelland. Binnen deze groep is er mogelijk een overlap van tienduizend mensen van wie de verblijfsvergunning is beëindigd. Niet bekend is of deze mensen ook nog steeds in Amsterdam wonen, danwel zijn vertrokken.

Verder blijkt het aantal Amsterdammers dat een dubbel paspoort bezit sinds medio jaren tachtig verachtvoudigd. Waar vijftienduizend Amsterdamse vreemdelingen zich in 1986 hadden laten naturaliseren met behoud van hun oorspronkelijke nationaliteit, was deze groep in 2004 al gestegen tot 113.000. Binnen deze groep bevinden zich vooral veel mensen met de Turkse of Marokkaanse nationaliteit. Voor die laatste groep is de dubbele nationaliteit geen keuze; zij mogen hun oorspronkelijke nationaliteit volgens de Marokkaanse wet niet eens opgeven.

Tegenover deze groei staat dat het aantal vreemdelingen in Amsterdam - daarmee alle mensen zonder de Nederlandse nationaliteit bij elkaar genomen - de laatste jaren fors is gedaald. In 1994 woonden er in Amsterdam nog 120.000 mensen zonder Nederlands paspoort, op dit moment zijn dat er nog 86.000, circa twaalf procent van de totale burgerbevolking. Formeel staan echter 360.000 Amsterdammers te boek als 'allochtoon', omdat ze in het buitenland zijn geboren en/of omdat één of beide ouders uit het buitenland afkomstig is.