Werkloze Marokkanen dreigen met zelfmoord

Icoon Buitenlands nieuws In Marokko heeft een groep van 48 werklozen uit Rabat gedreigd met collectieve zelfmoord indien er niet aan hun eisen wordt voldaan. De groep eist dat koning Mohammed VI ze banen geeft, omdat hij dat beloofd zou hebben. De politie heeft de collectieve zelfmoordpoging verijdeld.

In de Marokkaanse grondwet staat dat een vorst de macht heeft om banen, zowel militair als civiel, te verdelen over het volk. Mensen die geen baan kunnen vinden kunnen wachten op een koninklijke wervingsbrief.

Voor de leden van de groep heeft het wachten echter veel te lang geduurd. Sommigen zeggen zelfs tien jaar gewacht te hebben. Dit is de tweede maal dat de groep werklozen uit Rabat met zelfmoord dreigt in de hoop op een baan. Toen de politie lucht kreeg van de collectieve zelfmoordpoging, werden de werkloze afgestudeerden hardhandig weggeslagen.

Het zijn hoofdzakelijk de werkloze afgestudeerden, de gehandicapten en de armen die baat hebben bij de koninklijke wervingsbrieven. Zo zijn ruim 3000 Marokkanen aan een baan gekomen.