'Sneuvelen militairen acceptabel'

Icoon Binnenlands nieuws Een meerderheid van de Nederlandse bevolking zegt het acceptabel te vinden dat Nederlandse soldaten sneuvelen bij oorlogsmissies, zoals in Afghanistan. Ook moet de Tweede Kamer en niet de regering of de NAVO kunnen beslissen over het sturen van Nederlanders naar oorlogsgebied.

Dit blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Bijna zes op de tien Nederlanders vindt het sneuvelen van Nederlanders bij riskante missies acceptabel. Vier op de tien is deze mening niet toegedaan.

Het onderzoek is gehouden, kort nadat bekend werd dat het kabinet 165 commando's en mariniers en 85 man luchtmachtpersoneel naar Aghanistan stuurt om mee te helpen in de zoektocht naar al-Qaeda terroristen en resten van het verdreven Taliban-regime. Met name de linkse oppositie was fel tegen het voornemen van het kabinet.

Van de respondenten zegt 49 procent het niet eens te zijn met de missie en 45 procent wel. Wat betreft de Irak-missie zijn de Nederlanders in evenwicht. Voor- en tegenstanders zijn met 46 procent gelijk vertegenwoordigd.