[update] Uitspraak in moordzaak Nomads

mistermaniac had ons via de nieuws-submit te melden:

De rechtbank in Amsterdam doet vanochtend uitspraak in de zaak tegen vijftien leden van de Limburgse Nomads-chapter van motorclub Hells Angels. Tegen veertien van hen werd twee weken geleden een levenslange gevangenisstraf geëist, een unicum in de Nederlandse strafrechtsgeschiedenis. Toch zal de rechter géén van de Nomads levenslang opleggen. Drie verdachten worden zelfs vrijgesproken, zo liet de rechter vanochtend bij het begin van de uitspraak weten.

De Officier van Justitie heeft niet kunnen aantonen wie van de Nomads precies verantwoordelijk is voor de moorden op Nomads-president Paul de Vries (54) en clubgenoten Serge Wagener (34) en Cor Peijnenburg (33). Tijdens het proces hielden de Nomads hun kaken stijf op elkaar, zodat er voor de officier niets anders op zat dan allen verantwoordelijk te stellen voor de drievoudige moord.

Welke straffen de verdachten exact krijgen, zal zo rond het middaguur bekend worden. De rechter is momenteel bezig met het uitspreken van de straffen tegen de verdachten Frenk B. (37) uit Obbicht, Luc van den E. (48) uit Weert, Peter F. (34) uit Landgraaf, Pele G. (31) uit Belgisch Limburg, Marco H. (38) uit Sittard, Jan L. (58) uit Melick, Huub P. (38) uit Kerkrade, Harrie R. (41) uit Nieuwstadt, Raymond S. (46) uit Elen-Dilsen in België, Jack S. (43) uit Sittard, diens broer Pe S. (42) uit Hoensbroek, Swen S. (34) uit Sittard, Erwin van S. (30) uit Eindhoven en de 36-jarige Driekus V. uit Guttecoven.

Update 12:24
De rechtbank heeft twaalf verdachte Nomads tot zes jaar veroordeeld wegens doodslag op Nomads-president Paul de Vries. Drie werden vrijgesproken. De rechter vond het voor de rest te onduidelijk wat er zich op de bewuste avond precies heeft afgespeeld.

Aannemelijk is volgens de rechter dat tijdens een vergadering een ruzie ontstond waarbij Wagener en Peijnenburg zijn doodgeschoten. Door wie en hoe is onduidelijk. President De Vries wist uit een raam te springen maar is door een aantal weer naar binnen gehaald en alsnog gedood. Daar zijn 12 man nu voor veroordeeld tot 6 jaar celstraf wegens doodslag. Wie De Vries precies heeft gedood is onbekend, maar door niet in te grijpen zijn alle twaalf schuldig aan doodslag, oordeelde de rechter. Sommigen kregen nog extra straf voor onder meer drugs- en of wapenbezit.