Historicus Loe de Jong overleden

gieling en ziggyziggyziggy hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Historicus Loe de Jong is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend van het werk 'Het koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog'. De serie boeken bestaat uit 14 delen, het laatste verscheen in 1991. De monumentale reeks is het belangrijkste werk over Nederland in de Tweede Wereldoorlog, ook al is er kritiek op delen van het werk geweest. Van zijn boeken is in de jaren zestig ook een tv-serie gemaakt, die hij zelf presenteerde. Daarvoor kreeg hij de Nipkow-schijf.

Loe de Jong vluchtte in de oorlog naar Engeland vanwege zijn joodse afkomst. Daar was hij verslaggever voor Radio Oranje. Begin 1944 won De Jong de Londense minister van onderwijs, dr. G. Bolkestein, voor het idee om na de bevrijding een rijksinstituut voor het verzamelen van historisch materiaal over de Nederlandse oorlogsgeschiedenis op te richten. Hij werd dan ook na de oorlog directeur van het Rijksinstituut voor oorlogsdocumentatie, de voorloper van het Niod. Dit deed hij tot 1979.

In 1978 maakte De Jong bekend dat CDA-fractievoorzitter Aantjes lid was geweest van de Waffen SS. Later bleek dat Aantjes zich wel had aangemeld bij de Germaanse SS, maar dat hij weigerde om lid te worden van de militaire tak. Aantjes stapte op na de bekendmaking van De Jong. De Jong gaf in 2001 toe dat hij fouten had gemaakt in het onderzoek naar de oud-CDA-fractievoorzitter. Loe de Jong overleed na een kort ziekbed.


Loe de Jong is 90 jaar geworden