Gabbers en allochtonen slaags op school

Icoon Binnenlands nieuws In Santpoort-Noord heeft zich vorig jaar een heuse rassenrel afgespeeld op het ROC Nova College. Daar gingen een groep 'gabbers' en Turkse allochtonen hardhandig met elkaar op de vuist. Dit bleek uit de zittingen in de Haarlemse rechtbank, waar een van de hoofdverdachten zich moest komen verantwoorden.

De maanden voor het uitbarsten van het geweld liep de spanning tussen de twee groepen flink op. Herhaaldelijk scholden de gabbers de Turken uit voor vuile kankerturken, anderzijds werden zij voor kankerjunks uitgescholden. Daarnaast kwam het meermaals tot kleine gewelddadigheden, zoals stenen gooien bij het fietsenhok van de school.

De spanningen tussen de twee groepen kwamen tot een climax in april. Toen kreeg een 19-jarige gabber uit Zaanstad het aan de stok met een Turkse jongen. Na intimidatie van de kant van de 19-jarige riep de Turk via zijn mobiel versterking op van vrienden. Vervolgens kwam zijn broer met enkele vrienden, gewapend met een ijzeren staaf, verhaal halen bij de Zaankanter. De conciŽrge wist de allochtone vechtersbazen van het schoolterrein te verjagen.

Voor de Zaankanter was dit niet genoeg. Hij zette de achtervolging in, volgens omstanders luid roepend: "Kankermoslims, jullie zullen branden in de hel." Toen sloeg de vlam compleet in de pan. De allochtonen keerden zich om en binnen no-time waren tientallen met elkaar aan het vechten. De leraren zetten de bloedende ruziemakers apart en probeerden tevergeefs de partijen te verzoenen.

De Zaankanter is inmiddels van school. Voor zijn angst ten opzichte van allochtonen is hij in therapie gegaan. Justitie achtte bedreiging en discriminatie bewezen en eiste zestig uur werkstraf waarvan twintig uur voorwaardelijk. De rechter zette dit om in een geheel voorwaardelijke straf.

Wat er met de Turkse jongen en zijn broer gaat gebeuren is volgens het Openbaar Ministerie nog onduidelijk. Als zij geen transactie krijgen aangeboden, zullen ook zij voor de rechter moeten verschijnen.