Kimonodragers gratis met de bus en metro

FSF-Moses had ons via de nieuws-submit te melden:

De dragers van het traditionele Japanse gewaad de kimono kunnen in de Japanse stad Kyoto, bekend van het gelijknamige verdrag, gratis gebruik maken van de bus en metro. Op deze manier wordt geprobeerd de bevolking aan te moedigen de traditionele Japanse outfit vaker te gaan dragen.

Vanaf aanstaande vrijdag zal het vervoer elf dagen lang gratis zijn voor de kimonodragers. "We willen het dragen van de kimono bevorderen en ook de lokale textielindustrie een duwtje in de rug geven", zo luidt de verklaring. Naast gratis bus- en metrovervoer kunnen de kimonodragers ook gratis naar enkele toeristische attracties en musea.

In het huidige Japan wordt de klederdracht bijna niet meer gedragen. Slechts bij speciale gelegenheden zoals huwelijken, begrafenisplechtigheden, religieuze festivals en andere evenementen wordt het pak aangetrokken.

De kimono, wat in het Japans staat voor kledingstuk, is een lang gewaad dat gedragen wordt met een soort sjerp, ook wel obi genoemd. Vaak is het een zeer kleurrijk kledingstuk met gedetailleerde versiering. De kimono wordt door zowel mannen als vrouwen gedragen.


Een traditionele kimono, gedragen op bruiloften