29% Nederlanders voor Europese grondwet

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuws Het ziet er naar uit dat een groot deel van de Nederlanders tegen de komst van de Europese grondwet zal gaan stemmen. 29 procent zegt voor te zijn, 42 procent tegen en dertig procent weet het nog niet. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond, in opdracht van de NOS.

Ongeveer vier op de tien Nederlanders is van plan om naar het raadplegend referendum te gaan om te stemmen. Opvallend is dat het aantal 'nee'-stemmers flink is toegenomen. Enkele weken geleden was dit nog 34 procent, nu is dat acht procent meer. Vooral onder de aanhangers van de LPF, SP en Groep Wilders zitten de tegenstanders. Bij het CDA zitten de meeste voorstanders.

Eerder liet CDA-fractievoortzitter Verhagen al doorschemeren de uitslag van het raadplegend referendum te respecteren, mits aan een aantal voorwaarden is voldoen. Zo moet er een opkomst van minimaal dertig procent zijn en daarvan moet zestig procent 'nee' stemmen. PvdA, GroenLinks en D66 zeiden al eerder de uitkomst te zullen respecteren.