Bevrijding Auschwitz vandaag herdacht

In Polen zal vandaag de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz worden herdacht, precies zestig jaar geleden. Leiders uit naar schatting 44 landen, onder wie koningin Beatrix en premier Balkenende zijn daarbij. Ze herdenken met onder anderen 2000 overlevenden van de volkerenmoord in Auschwitz dat militairen uit de Sovjetunie het kamp op 27 januari 1945 bereikten. Ongeveer vijftig van deze militairen zijn daar vandaag opnieuw.

Ook de Oekraiense president Joesjtsjenko is erbij aangezien zijn vader het kamp overleefde. Auschwitz-herdenkingen in met name Birkenau liggen in Polen doorgaans gevoelig, omdat veel Polen denken dat de wereld volgens hen licht vergeet dat het land in de oorlog ook minstens twee miljoen niet-joodse inwoners heeft verloren.

Bij de herdenkingen van vandaag worden meer dan 10.000 mensen verwacht. De Poolse autoriteiten hebben strenge veiligheidsmaatregelen genomen. 3000 agenten moeten de hoge gasten beschermen. De weg van Oswiecim naar Krakow wordt tijdens de plechtigheden afgesloten.

--
Herdenking bevrijding Auschwitz van start