Meer erkenning voor vermoeidheidsyndroom

Scootmobiel, EBrarian en speedski hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Medisch nieuwsPatiënten die lijden aan het chronisch vermoeidheidsyndroom CVS mogen niet onderschat worden door artsen. Dit stelt een commissie van de Gezondheidsraad. De commissie deed onderzoek naar CVS, ook wel bekend als ME. De conclusie is dat CVS een serieuze ziekte is.

"Er is niets ergers dan ziek te zijn en dan van de dokter te horen dat het helemaal niets voorstelt en dat je het je misschien wel inbeeldt. We vinden dat dit een volstrekt verkeerd beeld is en dat artsen er zo ook niet op moeten reageren", alsdus Els Borst op Radio 1. De oud-minister van Volksgezondheid geeft leiding aan de commissie.

De meeste mensen kunnen zonder problemen leven met CVS. Bij een deel van de 30.000 patiënten in Nederland is echter sprake van ernstige invaliditeit. Borst wijst erop dat er nog steeds veel onduidelijkheid is over de oorzaken. Erfelijke aanleg en factoren als stress kunnen een rol spelen.

Volgens de commissie is gedragstherapie vooralsnog de enige methode waarvan wetenschappelijk is bewezen dat patiënten er baat bij hebben. Deze therapie wordt alleen gegeven in Nijmegen. Het Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid, die de therapie verzorgt, heeft echter een wachtlijst. De commissie wil nu dat er meer behandelplaatsen gecreëerd worden.

Mensen met chronische vermoeidheid moeten juist geen totale rust nemen. Dat doet de conditie geen goed en het houdt de klachten in stand volgens de commissie. De Gezondheidsraad heeft advies uitgebracht aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid.