SpongeBob in ban vanwege 'homo-promotie'

klootmongool en macromarkt.nl hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De conservatieve beweging in Verenigde Staten heeft de oorlog verklaard aan het populaire tekenfilm figuurtje SpongeBob SquarePants. Het vrolijke figuurtje lijkt de onschuld zelve, maar de tekenfilmheld zou in werkelijkheid 'de tolerantie tegenover homoseksuelen promoten', aldus de verslaggeving in The New York Times van donderdag.

SpongeBob SquarePantsJames Dobson, de stichter van Focus on the Family, een ultraconservatieve christelijke beweging, 'onthulde' de 'ware aard' van SpongeBob tijdens een galadiner ter ere van de inauguratie van president Bush. De aanleiding hiervoor werd gezocht in de rol die SpongeBob heeft in een videoclip die kinderen meer verdraagzaamheid moet bijbrengen voor mensen uit andere culturen of met een andere levensstijl. Naast SpongeBob spelen ook andere kinderhelden mee in de clip, zoals Bob de Bouwer en diverse figuren uit Sesamstraat en uit de Muppet Show. Voor de muziek is gebruik gemaakt van een remake van de jaren '80 hit 'We Are Family' van Sister Sledge. De bedoeling is dat de videoclip dit voorjaar op duizenden Amerikaanse basisscholen wordt verspreid.

Focus on the Family is echter van mening dat SpongeBob gebruikt wordt om 'kinderen te manipuleren en mogelijk zelfs te hersenspoelen'. Daarbij is SpongeBobs seksuele geaardheid al langer onderwerp van speculaties. Zo houdt hij voortdurend de hand vast van zijn vriendje Patrick en kijkt hij graag naar de fictieve serie Meerminman en Mosseljongen.

Een advocaat van de makers van de videoclip was een andere mening toegedaan. Volgens hem hebben "degenen die dat beweren juist medische hulp nodig". De clip zou juist bedoeld zijn om de -bij uitstek- christelijke boodschap 'heb uw naaste lief' te promoten.

De ophef rond SpongeBob lijkt erg veel op de ophef die een paar jaar geleden ontstond rond de Teletubbie Tinky Winky uit de BBC-serie 'de Teletubbies'. Destijds werd ook deze serie door conservatieven in de VS in de ban gedaan, omdat Tinky Winky een verkapt homosymbool zou zijn, aangezien hij voorzien was van een driehoekig 'homosymbool' op het hoofd en bovendien altijd een handtasje droeg.