'Homohuwelijk is als relatie tussen mens en dier'

Icoon politiek buitenland nieuwsHet goedkeuren van het homohuwelijk is te vergelijken met het instemmen met een echtelijke verbintenis tussen mens en dier. Dat is de mening van het belangrijkste Spaanse wetgevingsadviesorgaan, het equivalent van de Nederlandse Raad van State. Het orgaan spreekt zich in een advies aan de regering uit tegen het homohuwelijk.

De omstreden passage is inmiddels uit het advies geschrapt. Van de vijf leden van het als conservatief bekend staande Consejo General del Poder Judicial onderschreven drie de stelling. Twee leden namen afstand van de omstreden zinnen.

De Spaanse regering onder leiding van de sociaal-democratische premier Zapatero diende vorige maand een wetsvoorstel in dat moet leiden tot openstelling van het huwelijk voor homo's. Waarschijnlijk zal het voorstel moeiteloos door het parlement komen, waardoor het katholieke Spanje na Nederland en België het derde Europese land zal worden waar huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht zijn toegestaan.