Duitse actie tegen radicale moslims

In Duitsland hebben gisteren zo'n 800 politieagenten in vijf deelstaten massaal invallen gedaan in het kader van een onderzoek naar extremistische moslims. In totaal werden 57 huizen, telefoonwinkels en moskeeën onderzocht. Bij de actie zijn 22 mensen gearresteerd. Volgens het Duitse ministerie van Justitie moet de actie gezien worden in het licht van een hardere aanpak om het moslimextremisme in Duitsland een slag voor te zijn. De afgelopen maanden werden al op kleinere schaal invallen gedaan.

Het gisteren opgerolde moslimnetwerk wordt niet zozeer verdacht van het rechtstreeks beramen van terroristische aanslagen, maar wel van hulp verlenen aan terroristen en het ronselen van jongeren voor de heilige oorlog van de islam – de jihad - tegen ongelovigen. Ook wordt de groep verdacht van mensensmokkel en het leveren van valse paspoorten.

Volgens de dienstdoende officier van Justitie werden moskeeën en andere islamitische verzamelpunten misbruikt voor het ondersteunen van terroristische activiteiten. De actie werd geleid vanuit het openbaar ministerie in München. In een moskee in Neu-Ulm bleken Al Qaeda-leden in- en uit te lopen. Onder de gearresteerden zijn vijf vrouwen; Ze worden net als een aantal mannen ervan verdacht nauwe banden te onderhouden met de Iraakse terreurgroep 'Ansar Al Islam' en het Noord-Afrikaanse 'Al Tawhid'.

De Duitse Justitie beschouwt de gisteren aangehouden verdachten - meest van Arabische komaf, maar ook enkele Duitsers - voorlopig als criminelen en niet als terroristen. Ze zouden vooral ondersteunend gewerkt hebben als hulpjes voor de echte terroristen, middels het leveren van onderdak, valse passen, wapens en geld uit illegale activiteiten.