Limburger in Phuket: 'Kom hier op vakantie!'

Stan Smeets verruilde op 1 oktober 2004 het Limburgse Voerendaal voor het Thaise eiland Phuket, een van de door de zeebeving en de daarop volgende tsunami's getroffen gebieden in Zuidoost-Azië. Ook hij maakte het drama van dichtbij mee. Na een bezoek aan z'n weblog kwamen we via e-mail met hem in contact.

Na een studie toerisme waarvoor hij regelmatig in het buitenland verbleef, kwam Stan uiteindelijk in Thailand terecht. Hij werkt in een beach shop met alles erop en eraan: hij doet de sales & marketing en bezoekt andere vestigingen in de regio. Alles gaat goed, totdat op 26 december 2004 het noodlot toeslaat: de aardbeving en - veel erger - de daaropvolgende vloedgolven. De schrik zit bij Stan er goed in, maar zelf is hij zonder kleerscheuren er vanaf gekomen. Van de beach shop in waar hij werkt, is niets meer over en ook zijn klaslokalen zijn kapot. Uit foto's op z'n weblog blijkt de omvang van de ravage:

Hoewel ook in Phuket dodelijke slachtoffers zijn te betreuren en heel veel schade is ontstaan, schrijft Stan in zijn e-mail dat de situatie op het eiland onder controle is: "Natuurlijk is het erg wat er gebeurd is; ik stond zelf tussen de rotzooi en de lichamen vorige week. Maar heel veel gebieden zijn erger getroffen dan Phuket. Hier zijn ze begonnen met opruimen en de situatie is helemaal onder controle". Hij schrijft dat de situatie in gebieden in de omgeving veel ernstiger is. In Khao Lak zouden twee- tot drieduizend mensen zijn omgekomen en is bijna alles verwoest. Op de als idyllisch bekend staande Phi Phi-eilanden is ook alles vernield en liggen veel dorpen waar nog weinig tot geen hulp kan worden geboden.

Stan: "Als je dan de dodenaantallen en situatie bekijkt in Indonesie en Sri Lanka, moet je je beseffen dat in Phuket eigenlijk helemaal niks gebeurd is (relatief gezien dan). Alleen komt alle media hierheen omdat hier de toeristen zijn omgekomen...". Dat nog diverse mensen zijn gered en dat mensen snel in ziekenhuizen werden opgenomen, wordt niet door de media gemeld. Stan is zeer bezorgd dat het toerisme, de allerbelangrijkste inkomstenbron voor veel inwoners van Phuket, door het in zijn ogen te negatieve nieuws over het eiland negatief wordt beïnvloed. Volgens Stan is bijna alles al opgeruimd en zijn toeristen van harte welkom: "Als je mijn strandfoto's ziet, zou je denken dat ik in het paradijs zit".

Het advies van de Limburger luidt dan ook: "Geef geld aan de gironummers voor de mensen in Indonesie en Sri Lanka, maar help onze mensen door hier op vakantie te komen de volgende maanden! Hierdoor stimuleer je de industrie waarvan heel veel mensen hier afhankelijk zijn...".