Thaise meteoroloog ontslagen

De belangrijkste meteoroloog van Thailand is vandaag ontslagen door de Thaise regering. Ook is de regering een onderzoek begonnen omdat zijn afdeling niet heeft gewaarschuwd voor de tsunami. Volgens de Thaise premier Thaksin Shinawatra had een waarschuwing duizenden levens kunnen redden.

Thaksin vraagt zich af waarom er niet is gewaarschuwd. "Toen de aardbeving met een kracht van 8,9 tot 9,0 op de schaal van Richter Sumatra trof, was het algemeen bekend dat een tsunami kon ontstaan.", aldus Thaksin.

Het hoofd van het meteorologisch instituut zag geen reden om te waarschuwen voor een tsunami omdat Thailand al meer dan driehonderd jaar niet was geraakt door een tsunami. Hij had geen reden om dit keer wel een vloedgolf te verwachten.

Volgens een door de Thaise krant Nation geciteerde anonieme medewerker van het instituut was er bewust niet gewaarschuwd. Door een tsunamiwaarschuwing hadden toeristen kunnen besluiten het gebied te verlaten, waardoor de toeristenindustrie in het hoogseizoen zou zijn ingezakt.