'Geweld in Congo eist sinds 1998 al 3,8 miljoen doden'

Icoon Buitenlands nieuwsUit een vandaag gepresenteerde studie van het International Rescue Committee, een Amerikaanse hulporganisatie, blijkt dat er in Congo sinds 1998 zo'n 3,8 miljoen mensen door geweld om het leven zijn gekomen.

Mede door het vele geweld in het land ligt het sterftecijfer in Congo eenderde hoger dan in de rest van Zwart Afrika. Onder de 3,8 miljoen doden bevinden zich ongeveer 1,9 miljoen kinderen. Sinds het begin van de Congolese oorlog in 1998 uitbrak, zijn de meeste mensen door honger en ziekten in het oosten van het land omgekomen. Hoewel de oorlog al in 2002 werd beëindigd, komen er volgens de studie iedere maand nog 31.000 burgers in Congo om het leven als gevolg van het conflict.

Een pijnlijke conclusie is dat de meeste dodelijke slachtoffer in Congo als gevolg van heel makkelijk behandelbare ziekten vallen, hierbij moet worden gedacht aan bijvoorbeeld de mazelen. Voorlopig lijkt er nog geen einde te komen aan het leed in het Afrikaanse land. Zo gaan, ondanks het twee jaar geleden gesloten vredesverdrag, de gevechten tussen Congolese regeringstroepen en rebellen gewoon door en heeft buurland Rwanda al meerdere malen gedreigd Congo opnieuw binnen te vallen.