'Wegpiraten sneller rijbewijs afpakken'

oekoedroekoe en D-mike-E hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsWeggebruikers die binnen vijf jaar twee maal schuldig zijn aan een zwaar ongeval, veel te hard rijden of met een slok op de weg op gaan, moeten voortaan automatisch een rijontzegging krijgen. Dat staat in een wetsvoorstel voor het puntenrijbewijs. Momenteel is de rechter niet verplicht rijontzegging op te leggen.

Wegpiraten die een jaar of langer niet achter het stuur mogen kruipen verliezen hun rijbewijs en dienen opnieuw examen te doen. Met het voorstel willen de betrokken ministers Donner en Peijs verkeersrecidive aanpakken. Volgens Donner vormen verkeersdeelnemers die opnieuw een zwaar verkeersdelict begaan een grote bedreiging voor de veiligheid op de weg.

Ruim veertig procent van de automobilisten die een zware verkeersovertreding begaat, gaat binnen vijf jaar opnieuw in de fout. Dat blijkt uit cijfers van het WODC, het wetenschappelijk bureau van het ministerie van Justitie. Van de automobilisten die met drank op rijden wordt dertig procent binnen vijf jaar minimaal twee keer gepakt. Bij snelheidsovertreders geldt dat voor twintig procent. Behalve automobilisten moeten ook bromfietsers onder de nieuwe regeling gaan vallen.