'Bekeerde moslims beleven geloof intenser'

Icoon Algemeen nieuws Steeds vaker bekeren autochtone Nederlanders zich tot de islam. Met name bij jongeren leggen er steeds meer hun geloofsbelijdenis af, waardoor ze vanaf dat moment moslim zijn. Een deel van hen hangt een radicale vorm van de islam aan, op zoek naar de 'ware islam'. Sommigen zijn nog geen zeventien jaar.

Op internet schieten ze als paddestoelen uit de grond. Websites met verhalen over bekeerde jongeren, speciale msn-groepen voor bekeerde moslims en sites voor ouders met kinderen die kiezen voor de islam. Zo ook de site van moslima.nl, waar volgens webmaster Karima, ook een bekeerde moslima, met de week meer bekeringsverhalen binnenstromen.

Veel autochtone jongeren bekeren zich omdat hun vrienden, vriendinnen of partner moslim zijn. Vaak vinden ouders dit verschrikkelijk. Desondanks laten de jongeren zich hier niet door tegenhouden.

De meeste bekeerde moslims beleven de islam intensers dan de traditionele moslims. Een deel van hen radicaliseert en zet zich af tegen de Nederlandse samenleving. Meest bekende voorbeeld zijn de gebroeders W. en Abdul-Jabbar van de Ven. De laatste was ooit een Brabantse katholiek, maar noemt Nederland nu 'de kanker'.

Tegenover het Rotterdams Dagblad bekennen een aantal bekeerden dat de Eindhovense Fourqaan moskee een belangrijke rol speelde op hun weg naar het leven volgens de 'ware islam'. Deze moskee in Eindhoven raakte in het verleden in opspraak, omdat er jonge mensen voor de jihad zouden worden gerekruteerd. Daarbij gaat het onder meer om de recrutering van twee Nederlandse Marokkanen, die in december 2001 om het leven kwamen in de Indiase deelstaat Kashmir.
_
In het artikel van het Rotterdams Dagblad zijn enkele getuigenissen van bekeringen te lezen, zie hier.