Oud-premier Frankrijk veroordeeld

De Franse politicus Alain Juppé is vandaag veroordeeld wegens fraude. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig, zou hij als wethouder van Parijs en voorzitter van de politieke partij RPR fictieve banen hebben gecreëerd. Zes mensen, die in dienst waren van de RPR, stonden op de loonlijst van de stad Parijs. De rechter heeft Juppé hierom nu in hoger beroep veroordeeld tot 14 maanden voorwaardelijke celstraf. Daarbij hoort tevens een verlies van zijn burgerrechten voor de duur van een jaar.

© AFP

Juppé was in januari in eerste instantie ook al veroordeeld. Zijn straf viel toen een stuk zwaarder uit, met zestien maanden voorwaardelijk en een verlies van burgerrechten voor de duur van tien jaar. Toen heeft hij al besloten het merendeel van zijn politieke functies neer te leggen. Juppé, die minister-president was van 1995 tot 1997, was tot deze zomer ondermeer kamerlid en partijvoorzitter. Op deze laatste post werd hij afgelopen weekend opgevolgd door Nicolas Sarkozy. De laatste functie die hij nu zal moeten neerleggen is die van burgemeester van Bordeaux.

Na de uitspraak heeft Juppé nog geen verklaring afgelegd. Zijn woordvoerder heeft enkel laten weten dat Juppé "niet in cassatie zal gaan en een verklaring over zijn politieke toekomst voorbehoudt aan de Bordelais". Verwacht wordt dat Juppé zich in 2007 opnieuw kandidaat zal stellen voor de parlementsverkiezingen en wellicht ook voor het presidentschap.