Brein: Effect 160.000 waarschuwingen onduidelijk

justhg (herschreven!) en nims hadden ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Icoon Digital nieuwsHet versturen van instant messaging-berichten aan verspreiders van illegale muziek en films lijkt weinig succes te hebben. Hoewel over de effecten geen duidelijkheid bestaat, zullen wel juridische vorderingen volgen. Dat zegt Tim Kuik, directeur van de stichting Brein. Zij houdt zich bezig met de handhaving van auteursrechten in Nederland.

"Na het begin van de actie om op de P2P-netten te waarschuwen met instant messages hebben we zo'n honderdduizend berichten gestuurd, nu staat de teller op 160.000", aldus Kuik. Hij is niet tevreden met de effectiviteit van de actie: "We stellen in ieder geval vast dat er steeds minder van die berichten aankomen. Dat duidt er misschien op de eerste plaats op dat gebruikers gewoon hun IM-functie uitzetten zodat ze onbereikbaar zijn. We vermoeden wel dat er minder wordt aangeboden maar we hebben daarvan geen cijfers".

'relax-it' van emule.startkabel.nl weerlegt de laatste bewering van Kuik: "De bezoekersaantallen van Nederlandse p2p-sites stijgen nog steeds. We hebben dan ook niets gemerkt van die berichten. Ook is te zien dat juist p2p programma's waar je verplicht bent om aan te bieden steeds populairder worden."

Brein is op dit moment bezig om vorderingen van aanbieders van illegale muziek en films voor te bereiden. "Zo'n vordering behelst ten eerste een verklaring die ze moeten ondertekenen dat ze zich voortaan van het illegaal aanbieden van beschermd materiaal onthouden, met daarbij een boetebeding. Ten tweede wordt daarin een schadeclaim aangekondigd naar gelang de omvang van het materiaal dat ze tot dan toe hebben aangeboden", legt Kuik uit. Een probleem is dat het niet bij Brein bekend is wie achter een bepaald ip-adres schuilgaat. Providers kunnen om de vorderingen aan de betreffende klanten door te sturen. Ook zouden providers via de rechter kunnen worden gedwongen om de naam- en adresgegevens van verspreiders van illegale muziek en films te overhandigen. Een 'eerste lading' vordering zou in de maak zijn.