Extreemrechts misbruikt moord op Van Gogh

In Nederland is een harde kern van tussen de 60 en 80 extreemrechtse activisten actief die bereid zijn geweld te plegen. Dat blijkt uit diverse onderzoeken die de afgelopen jaren naar extreemrechtse groeperingen zijn uitgevoerd. Om die harde kern hangen een paar honderd sympathisanten heen, maar de meeste daarvan kunnen beschouwd worden als meelopers.

Veiligheidsadviseurs van het ministerie van Binnenlandse Zaken stellen dat de harde kern deze dagen vol nationale onrust probeert te gebruiken voor het realiseren van hun nazistische, fascistische of nationalistische idealen. Ze grijpen de moord op cineast Theo van Gogh door een moslimjongere aan om op te roepen tot geweld tegen moslims en migranten.

In totaal zijn in Nederland zo'n 30 extreemrechtse splintergroepen actief. Ze variëren van marginale politieke groepjes tot nazistische clubjes, racistische schietclubs en verenigingen van radicale skinheads. Ze luisteren naar namen als: 'De Witte Nationalistische Gemeenschap', 'Stormfront', 'Landstorm', 'De Germaanse Jeugd in Nederland' en 'Weerwolf Nederland', het actiefront van de Nationaal Socialisten in Nederland. De meeste van deze clubjes, die op hun websites kwistig strooien met logo's van de SA, SS en nazistische leuzen, zien migranten, joden en antifascisten als hun grote vijanden. Op veel van die radicale websites verschijnen al jaren oproepen tot geweld tegen bijvoorbeeld moslims, negers, Turken en Marokkanen.

Veel 'Hollandse neo-nazi's' komen op internet bijeen op het Nederlandse forum van Stormfront, een in Amerika gehoste website waarop internationaal extreemrechts elkaar treft. Op dit soort buitenlandse extreemrechtse sites kunnen bezoekers ongestraft racistische en nazistische teksten verkondigen. Naar aanleiding van de aangestoken brand van de moslimschool in Uden verschenen op het forum gisteren reacties van forumleden. Helaas bezoeken dergelijke extremisten ook FOK!, gezien de reactie van bezoeker 'Real' aldaar: ''Op FOK is een mooie foto te zien. Dit is niet een klein brandje, deze is compleet afgefikt'' voorzien van een goedkeurende smiley. Een ander schrijft: ''Ach ja, er zijn geen kinderen aanwezig en 'oog om oog, tand om tand'. Het praatuurtje is voorbij. Mooi signaal dus. Mijn Nederlandse broeders doen hun best.''

Dat Theo van Gogh zelf niets moest hebben van extreemrechts deert dergelijke lieden kennelijk weinig. Van Gogh, die zich afzette tegen alle extremisten schreef bijvoorbeeld eens in een column: ''Nu ben ik geen liefhebber van Michiel Smit en de zijnen wier gedachtegoed - een samenraapsel van rassentheorieën en gebabbel namens het Jan Hagel - in mijn ogen verwerpelijk is.''