Edese politiechef moet weg om 'bonnenquota'

noizzie had ons via de nieuws-submit te melden:

De huidige districtschef van de Edese politie, Arend Kloosterman, moet van de korpsleiding van het district Gelderland-Midden vertrekken, omdat hij weigerde zijn agenten van hun reguliere werk af te halen en ze in te zetten voor het uitschrijven van extra bonnen.

Onlangs werd al bekend dat veel politiedistricten nog hard aan de slag moesten om de door justitie gestelde quota's voor het uitschrijven van bonnen te halen. Hierbij werd van hogerhand al gedreigd met ontslag indien men de normgetallen niet zou halen.

Voor het Edese politiekorps werd dit jaar de norm gesteld op 8.849 rechtbankzaken. De teller van staat nu op 91%, wat ruim 8.000 zaken zijn. Daarom gaf de korpsleiding aan de districtchefs de opdracht een slotoffensief te starten. Het reguliere politiewerk, surveillance in uitgaanscentra en aparte projecten moesten hier dan eventueel aan ondergeschikt worden gemaakt.

Kloosterman weigerde echter mee te werken aan "dit paniekvoetbal", omdat "slechts de statistieken van Justitie hiermee zouden zijn gediend". Kloosterman heeft in z'n weigering inmiddels de steun ontvangen van de politievakbond ACP, die stelde dat "het opvoeren van de 'bonnen-productie' een zorgwekkende ontwikkeling te vinden."

Korpschef Jos van Deursen zag in de weigering van Kloosterman voldoende reden het vertrouwen in zijn districtschef op te zeggen. Kloosterman heeft zich inmiddels ziek gemeld en zit daarom thuis. Hij weigert verder inhoudelijk commentaar te geven op de zaak.

Politiemensen uit de regio Gelderland-Midden hebben met verbijstering op de besluitvorming, die via de ondernemingsraad aan het personeel bekend werd gemaakt, gereageerd. Ook de burgemeesters van gemeentes die in onder dit district vallen hebben inmiddels om opheldering gevraagd.