Michiel Smit Diamantbuurt uitgejaagd

Nieuw Rechts-leider Michiel Smit is vandaag met geweld uit de Amsterdamse Diamantbuurt gejaagd. De Rotterdamse politicus kwam naar eigen zeggen naar de buurt om een werkbezoek te houden, vanwege de grote tegenstellingen die daar zijn ontstaan de afgelopen weken.

De Internationale Socialisten kondigden vanochtend aan dat ze Smit niet zouden toelaten tot de Diamantbuurt. Samen met zo'n 150 buurtbewoners en anti-fascistische medebetogers is Smit de toegang tot de buurt ontzegd. Hij werd in zijn gezicht gespuugd, kreeg enkele duwen en werd uiteindelijk, waarschijnlijk voor zijn eigen veiligheid, door de politie meegenomen.

In een verklaring op Indymedia laten de Internationale Socialisten weten ''op vreedzame maar krachtige manier'' aan Smit duidelijk te hebben gemaakt dat hij de buurt moest verlaten. ''Michiel Smit droop daarop af'', aldus het statement.

Volgens medeorganisator Peyman Jafari is het verjagen van Smit ''een belangrijke overwinning voor het antiracisme''. Jafari: ''Het is een krachtig signaal dat mensen in Amsterdam hun problemen samen willen oplossen, en zwart en wit zich niet tegen elkaar willen laten uitspelen.''