Jomanda: cremeren doet vreselijk pijn

Slecht nieuws voor mensen die in Jomanda geloven en die familieleden hebben laten cremeren. Het zelfbenoemde 'genezende medium' zegt dat cremeren vreselijk pijn doet. Zij heeft, zo zegt ze, daarover contact gehad met 'verschillende overledenen aan gene zijde'.

Volgens het in blauwe gewaden gehulde orakel doet cremeren pijn ''en niet zomaar een beetje ook''. Het komt ''omdat het onzichtbare koord dat tussen het lichaam en de ziel loopt dan snel afbrandt'', aldus Jomanda. Ze omschrijft een crematie als ''een verschrikkelijk proces.'' Ze zegt niet voor niets te waarschuwen: ''Ondergronds opgevreten worden door wormen voel je niet, want dat gaat langzaam, maar cremeren gaat heel snel''.

De 'Lady of the light' beseft dat zij met haar uitlatingen crematoriumverenigingen en familieleden die net een dierbare hebben gecremeerd kan schokken. ''Maar ik mag er niet om liegen. Als troost kan ik alleen maar zeggen dat liefde het lijden overwint. En daar is heel veel liefde'', zo zegt Jomanda.

''Ongeloofwaardig''
De woordvoerster van de Landelijke Crematoriumvereniging Nederland noemt de uitspraken van Jomanda erg ongeloofwaardig. Volgens haar is er nog nooit een paranormaal iemand of een ander persoon met de gave van Jomanda geweest die iets dergelijks gezegd heeft. ''Het zit in haar hoofd'', meent de woordvoerster.