Simonis hekelt 'anti-katholieke inquisitie'

Kardinaal Simonis hekelt de ophef die in het Europees Parlement is ontstaan rond de kandidaat voor het Europees commissariaat voor Justitie, de Italiaan Rocco Buttiglione. De Italiaan ligt onder vuur na het uiten van conservatieve ideeën over homoseksualiteit en de rol van de vrouw.

Vorige week uitte Buttiglione in een Italiaanse krant kritiek op het parlement, dat een haatcampagne tegen zijn religieuze opvattingen zou voeren. "Het komt erop neer dat je je dient aan te passen aan een nieuwe leer, die gepaard gaat met een nieuwe ketterjacht en die dit maal tegen christenen is gericht. We lijken te worden geconfronteerd met een soort 'Berufsverbot' tegen christenen", aldus de conservatief-katholiek in de krant de krant Corriere della Sera. Simonis schaart zich grotendeels achter de woorden van de beoogde Europees commissaris. "De discussie is van zulk een felheid dat ik wel een beetje onderschrijf wat het Vaticaan signaleert. Ik krijg steeds meer de indruk dat je als politicus tegenwoordig geen principiële ideeën meer mag hebben", aldus de kardinaal in het tv-programma Buitenhof.

Kardinaal Simonis
Kardinaal Simonis veroordeelt de 'anti-katholieke inquisitie'

Turkije
Simonis sprak zich verder uit tegen het toetreden van Turkije tot de Europese Unie, omdat het land historisch gezien bij Azië zou horen. De katholiek benadrukte dat zijn opvatting geen negatief oordeel over de islam inhield. Hij is van mening dat de EU naar andere manieren van samenwerking met Turkije moet zoeken.